آیا شما هم جزوی از فروشندگان محصولات شرکتهای بازاریابی شبکه ای هستید؟ آیا میخواهید برای ورود به این شیوه فروش برای شرکتهایی که البته از وزارت صنعت مجوز فعالیت دارند تحقیق کنید؟ آیا ذهن شما از قبل پیرامون این موضوع بسته شده است یا هنوز به صورت منطقی به موضوع فکر میکنید و تحقیق برایتان مهم است؟
امروزه مباحث گوناگونی پیرامون موضوع "شرکت بازاریابی شبکه ای" مطرح میشود. با گسترش فعالیت اینگونه شرکتها و همچنین روی آوردن جوانان جامعه باتوجه به فضای دوستانه و گرم به وجود آمده در محیط آنها، هرروز عنوان های مختلف تازه ای در این زمینه میشنویم.
برخی که در کلاسهای گوناگونِ برگزار شده توسط همین شرکتها حضور داشتند و یا با دوستانشان پیرامون جذب و فروش محصولات آنها صحبت کردند، به طرق مختلف به دفاع از کار خود پرداخته و هر استدلالی را با پاسخهای مشخص رد میکنند.
وقتی با برخی از اعضای اینگونه شرکتها صحبت میکنیم پس از یک سال فعالیت مستمر و هزینههای زیاد میگویند که به درآمد ماهانه 200 هزارتومان رسیده اند! اما روسای آنها میلیونها درآمد دارند.
برخی میگویند در اینگونه شرکتها محصولات ایرانی فروخته میشود و این امر به اشتغال نیروهای داخلی کمک میکند. برخی دیگر اما تاکید دارند که شیوه فروش این شرکتها تنها عده ای را به سود رسانده و خیلی از تولیدات داخلی را متضرر میکند. حتی میگویند که فروش محصولات باکیفیت ایرانی تولید شده توسط کارخانههای متعدد به صورت مستقیم در فروشگاه، سود بسیار بیشتری برای فروشنده داشته و به صرفه تر است.
اشتباه نکنید! این شرکتها از وزارت صنعت مجوز دارند اما هرچه گشتیم قانونی ثبت شده در مجلس شورای اسلامی که به تایید شورای نگهبان رسیده باشد نیافتیم.
داستان موسسات مالی نظیر میزان که مدعی داشتن مجوز بودند را که خواندید؟!
شما هم میتوانید به سایت مرکز پژوهشهای مجلس رفته و قوانین را ببینید:
http://rc.majlis.ir/fa/law/search
لطفا اگر سند دقیقی از تصویب این قانون در مجلس شورای اسلامی داشتید برای ما در قسمت نظرات بگذارید.
پیرامون این موضوع سوالی دقیق از مراجع تقلید پرسیده شد که به همراه پاسخ آن در ادامه مشاهده میکنید:
سوال: سلام و عرض ادب همانطور که میدانید شرکت های بازاریابی شبکه ای Network Marketing چند وقتیست مشغول به کار شده اند. نظیر شرکت ----- که از بین جوانان به طرق مشخص، برای گسترده تر شدن شبکه فروش خود عضو میپذیرند.برخی از این شرکت ها از وزارت صنعت مجوز فعالیت دارند. مجوز آنها به این صورت است که برای فروش هر محصول از شرکت پورسانت دریافت می کنند. بخش دیگری شیوه سود رسانی شرکت به اعضایش به این صورت است که برای "معرفی" عضو جدید، پورسانت می دهد. اما حیطه فعالیت این شرکت گاها فراتر از این موضوع می باشد. به این نحو که هر عضو جدید، زیر مجموعه عضو قبلی می شود و با هر فروش او پورسانتی به افراد دیگر که عضو مجموعه هستند می رسد. یعنی اگر بنده(به طور مثال) عضو این شرکت باشم و اشخاص دیگری را به شرکت برای فروش محصولات معرفی کرده باشم؛ هرمحصولی که آنها به مشتریانشان می فروشند برای من هم پورسانت واریز می شود. آیا این شیوه شرعی است و این پورسانت حلال؟
پاسخ دفتر آیت الله نوری همدانی:
بسمه تعالی
سلام علیکم
کسب درامد از این طریق جائز نیست.
پاسخ دفتر آیت الله مکارم شیرازی:
بسم الله الرحمن الرحیم
با اهداء سلام و تحیت؛
تنها در صورتی که بازاریابی به صورت شبکه ای و زیر مجموعه ای نباشد و سود حاصله فقط به بازاریاب اول تعلق گیرد اشکالی ندارد و غیر آن، جایز نیست. البته ممکن است در طرح های جدید، بعضی از اشکالات این کار برطرف شده باشد ولی هنوز اشکال اصلی که استفاده بازاریاب های بالواسطه می باشد و نوعی اکل مال به باطل است وجود دارد.